Klassisk italiensk mat med mycket smak. Det är också väldigt typiskt att man väljer att ge mer smak åt musslorna genom att lägga kryddiga chorizos i såsen. Verkligen något du måste prova.
Detta behöver du till fyra hungriga:
8 matskedar smör
1 stor rödlök, hackad
2 schalottenlökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 tesked rosépeppar, krossad
1/2 l vitt vin
2 burkar krossade tomater
125 g kryddig Chorizo, skuren i små bitar
salt och peppar efter smak
(några droppar Tabasco om du vill ha mer sting)
1 kg musslor, rensade och skrubbade i kallt vatten
Färsk hackad basilika att strö över vid serveringen
Så här gör du:
Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme (som ska rymma allt inklusive musslorna längre fram).
Lägg i lök och schalottenlök och stek under omrörning i fyra minuter.
Lägg i vitlöken och rosépepparn och stek vidare i tre minuter under omrörning. Se till att vitlöken inte bränner fast.
Häll i vinet och koka upp. Rör noga så att inget fastnat i botten.
Lägg i tomaterna och chorizon. Sätt ner värmen och låt sjuda i tio minuter.
Salta och smaka av om du behöver peppar. Du kan också lägga i ett par droppar Tabasco om du vill.
Lägg i musslorna och lägg på lock. Höj värmen så att det kokar. Skaka om kastrullen då och då så att muslorna kommer ner i såsen ordentligt. Koka i tio minuter ytterligare.
Kolla om det finns musslor som inte öppnat sig. Kasta bort dem.
Servera som en egen rätt eller tillsammans med pasta om du är vrålhungrig. Det är alltid gott med ett kraftigt bröd till. Sprinkla över färska hackade basilikablad vid serveringen..