Skriv ut recept Skriv ut recept

Härlig och nyttig mat. Dessutom förträffligt med ett glas gott vin. Det går inte att misslyckas. Om du inte gillar vitlök så ta lika mycket riven pepparrot i stället.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
1 stor rödlök, skalad och hackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
8 kycklinglår utan skinn
2 matskedar rödvinsvinäger
1 matsked koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt torrt vin
1 burk hackade tomater som du kört i matberedaren till en jämn konsistens
1/2 tesked torr koriander
salt och peppar efter smak
1 tesked torr timjan
1 litet blomkålshuvud, skuret i mindre bitar (Du kan ta morotsbitar om du hellre äter det)
12 stora svarta oliver
2 matskedar hackad persilja
3 matskedar fetaost i små bitar (valfritt-gillar du inte fetaost så skippa det)
Så här gör du:
Hetta upp en matsked olivolja i en gryta och stek kycklingen ca 5 minuter på varje sida så att den får färg. Ta därefter ur kycklingen ur grytan och lägg den på ett fat med kanter (så att du behåller eventuella safter)
Lägg vinägern i pannan och rör upp allt som eventuellt fastnat i botten på grytan.
Lägg i den resterande oljan. Sänk värmen till medium. Lägg i löken med en generös nypa salt. Rör runt ordentligt så att inget fastnar i botten. Låt steka så att den blir mjuk. Det tar ca 5 minuter. Sänk till låg värme. Låt sjuda i tio minuter med omrörning då och då.
Lägg i vitlöken och rör om ordentligt. Låt sjuda med löken i två minuter. Tillsätt tomaterna, oliverna, koriandern, timjan, fond och vitt vin. Salta och peppra efter smak. Höj värmen något och låt koka samman i tio minuter.
Lägg i kycklingarna och häll i eventuell saft som runnit från dem. Se till att kycklingen är täckt. Om inte kan du hälla i lite mer vitt vin.
Få det att sjuda och låt det sjuda i 20 minuter. Lägg i blomkålsbitarna och rör om. Låt koka ytterligare 20 minuter.
Rör ner persiljan och servera direkt. Gillar du fetaost så strör du det över efter att ha serverat. Annars fungerar det utmärkt utan.