Kycklinggryta med vitlök och citron

Det är mycket vitlök och faktiskt härligt nyttigt med alla vitaminer. Dessutom förödande gott. Alldeles som i ett italienskt kök.Detta behöver du till fyra:
1 dl smör
250 g svarta oliver utan kärnor, skurna i halvor
8 kycklinglår med ben och skinn
4 stora gula lökar skurna i tunna skivor
12 vitlöksklyftor, väldigt finhackade
2 teskedar torr timjan
1 dl pressad citron
2 citroner skurna i skivor med kärnorna borttagna
4 dl kycklingfond (1 del koncentrat och fem delar vatten)
Färsk timjan till dekor
Salt och peppar efter smak.
Så här gör du:
Smält hälften av smöret i en het stekpanna och stek kycklingen så att den får färg runt om. Salta och peppra kycklingen.
Ta kycklingen ur pannan. Lägg i resten av smöret. Hetta upp och stek löken utan att göra ren pannan till dess att den blir mjuk. Skrapa upp allt som blivit kvar efter kycklingen.
Lägg i vitlöken och stek tillsammans med löken under två minuter. Rör om.
Salta och peppra löken.
Lägg i fonden, timjan och citronsaften och koka upp. Lägg i kycklingen med skinnsidan upp. Lägg på lock och låt koka/steka i 20 minuter.
Ta av locket och lägg i oliverna, citronskivorna och den färska timjan. Låt koka 15 minuter utan lock.
Servera med pasta, en rostad potatis eller en fräsch sallad.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner