- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Kycklinglevermousse

Klassisk matlagning som egentligen inte är svår. Du måste bara vara tålmodig och göra alla stegen klara. Och så själva grundbulten att lyckas. Alla ingredienser måste vara rumstempererade. Annars……Lycka till!

Detta behöver du till en form med kycklinglevermousse:
8 hg kycklinglever, trimmad och i rumstemperatur
8 stora äggulor (har du färdiga äggulor så sikta på ca 6 dl), rumstempererade
10 cl mörk rom eller konjak
1 msk salt
2 tsk vitpeppar
1 tsk torkad timjan, krossad
1 tsk torkad rosmarin, krossad
1 kryddmått muskot
400 g smör i mindre tärningar, rumstempererat
1/2 l vispgrädde, rumstempererad
(smör till formen)

Så här gör du:
Sätt ugnen på 135 grader utan varmluft. Förbered kokande vatten till ett vattenbad och ett lämpligt kärl för vattenbadet.
Kör kyckling, äggulor, rom/konjak och kryddor i blender eller matberedare till dess att det är en fullständigt jämn smet. Det kommer att ta tid, men är viktigt. Inga fläckar med annan färg eller små klumpar.
Medan blendern kör lägger du i smörbitarna en i sänder långsamt. Kör i allt smöret och smeten ska ännu en gång vara helt jämn. (Den kan se lite oaptitlig ut, men håll ut)
Vispa ner grädden till dess att smeten blir helt homogen igen.
Smörj en ugnsfast form med rikligt med smör.
Häll i smeten. Ställ ugnsformen i vattenbadet mitt i ugnen. Baka i ca 1 timma och 15 minuter. Formen ska vara täckt till hälften.
Ställ därefter moussen i sin form i kylskåp över natten. Täck med folie.
När den ska ätas så vira en kokhet handduk runt formen några sekunder och skär längs kanterna och stjälp upp moussen.
Servera i inte alltför tjocka skivor. Gärna med en frisk sallad med klassisk dressing.