Skriv ut recept Skriv ut recept

Ofta blir det mat över. Alldeles speciellt potatismos som verkar alldeles hopplöst att beräkna. Dessutom vill man ju inte att just potatismoset ska ta slut. Men här får du en mycket behaglig användning av det överblivna moset. Kom ihåg att du kan spara i frysen från mer än ett tillfälle så att det räcker till en måltid:
Det här behöver du:
5 dl potatismos
1 gul lök finhackad
3 hela ägg
2 dl riven Svecia eller Västerbotten
salt och peppar
smör att steka i
Creme Fraiche och lite fiskrom i någon form eller lite lax att äta till.
En grön sallad på sidan.
Så här gör du.
Stek den finhackade löken på svag värme i stekpannan så att den blir genomskinlig men inte brun.
Blanda moset med två av äggen med lite salt och peppar och blanda sedan i den rivna osten och den mjuka löken. Forma till tjocka plättar. Vispa det tredje ägget till en jämn sås. Värm upp smöret i samma panna som du stekt löken i. Doppa plättarna i ägget och stel på medelvärme. Vänd när de fått färg. Servera med en klick creme fraiche och toppa med lite fiskrom, det kan vara stenbit eller löjrom. Eller strimla lite rökt lax om du har det kvar.  Servera en liten sallad till som du bara droppar lite olivolja på. Drick ett gott franskt vin; Meursault Ropiteau (nr 5360) 199.- , som är en riktig läckerhet och efter omständigheterna enormt prisvärt, eller från Alsace; Bestheim Riesling Réserve (nr 12161)89.-