Skriv ut recept Skriv ut recept

Lammspett med myntayoghurt

Kryddningen kommer från mellanöstern och passar en svensk sommarkväll. Lätt att laga och lätt att tycka om.

Detta behöver du:
1 dl hackad gul lök
1 stor hackad vitlöksklyfta
2 teskedar olivolja
1 dl färsk mynta mynta
1 tesked salt
1 msk färsk koriander
6 hg mager lammfärs
2 dl ströbröd
1 stort ägg, som vispats lätt
2 matskedar frysta lingon
Till yoghurtsåsen
5 dl naturlig yoghurt
2 dl färska blad av mynta, finhackade
1 tesked salt

Så här gör du:
Blanda yoghurt med de färska myntabladen och salt. Ställ kallt tills lammspetten är klara.
Lägg lök och vitlök i en kastrull tillsammans med oljan och låt mjukna på medelvärme utan att få färg. Rör ner mynta, salt och koriander. Blanda i en skål lammfärsen med ströbrödet, ägg, lingon och blanda noga. Vänd ner lökblandningen när den svalnat. Kläm fast köttet kring små grillspett och stek dem i olja och smör tills de fått färg och blivit genomstekta, eller grilla om vädret tillåter. Orkar du inte med spetten kan du rulla dem till köttbullar i stället och steka dem.
Servera lammspetten med yoghurten och en grön sallad. Underbart gott och hälsosamt.