Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassiska smaker som passar både till fest och vardag. Vi har tagit med två lammkotletter per person och det betyder att de inte får vara för små. Men det avgör ju du. Receptet påverkas inte om du tar mera kött. Du kan självfallet också laga receptet på oxkött eller griskött. Det är såsen och marinaden som gör det. Välj ris, potatis och/eller en grön sallad vid sidan.
Detta behöver du till fyra:
Marinaden:
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 msk färsk timjan, finhackad
1 msk myntablad, finhackade
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 vitlöksklyftor, finhackade
Till lammkotletterna:
8 stora lammkotletter
1 msk smör till stekning
till såsen:
2 dl vitt vin
1 dl dijonsenap
2 dl grädde
salt och peppar efter smak
Till serveringen:
färska timjanblad
Så här gör du:
Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg lammkotletterna i en stor tät plastpåse och häll i dressingen. Vänd runt så att de täcks. Marinera 45 minuter i rumstemperatur. Spara marinaden till såsen.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. (Den ska helst rymma 8 lammkotletter. Annars får du laga dem i omgångar)
Lägg i lammkotletterna och stek den 7 minuter på varje sida. Ta dem ur pannan och lägg på ett ugnsfast fat. Ställ fatet i ugnen medan du gör såsen..
Häll i marinaden i stekpannan och låt den koka samman någon minut. Tillsätt vinet och senapen. Koka upp och låt sjuda i fem minuter. Tillsätt grädden och låt det koka samman så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Lägg lammkotletterna i stekpannan med såsen och låt koka ett par minuter i såsen.
Servera köttet med såsen och strö över färsk timjan.