Skriv ut recept Skriv ut recept

Många minns denna gourmeträtt förfärlig lagad i skolmaten. Egentligen är det en verklig delikatess i husmanskosten som förtjänar en plats i varje hem och dessutom är väldigt lätt att laga. Ordet kommer från engelskans lobs-cou(r)se med betydelsen måltid för hårdingar och var den rätt som många sjömän föredrog.

Detta behöver du till fyra personer:
500g Nötbringa
2 dl vitt torrt vin
1½ tsk Salt
2 Lökar
2 Lagerblad
5-6 Potatisar
6-8 hela Svarta Pepparkorn
2-3 skivor Rökt skinka i små bitar
2 msk Smör
hackad Persilja

Gör så här:
Skär köttet i tärningar (ca 2 cm stora) och lägg dem i en inte alltför stor gryta, häll i vinet och täck med vatten. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, salt och skalad, delad lök. Låt allt koka i 55 min.
Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg ner potatisen med det halvkokta köttet. Tillsätt ev lite mer vatten. Kött och potatisen skall vara omgivet av vatten men inte simma i det. Låt koka ytterligare 25 minuter. Häll av huvuddelen av vattnet. Tillsätt smöret och den rökta skinkan och rör kraftigt, gärna med elvisp.
Servera rykande hett ur gryta garnerad med rikligt med persilja och inlagda rödbetor i en skål.