Skriv ut recept Skriv ut recept

Lax i gräddig sås med Parmesan

En härlig smakrik och lättlagad fiskrätt som passar de allra flesta och som passar lika bra till fest som till vardag.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar av laxfilé utan skinn och ben
salt och peppar till fisken
1 msk olivolja
2 msk smör
5 vitlöksklyftor i lövtunna skivor
1 gul lök i tunna skivor
1 msk fiskfond
1 dl vitt vin
2 dl soltorkade tomater i olja, skurna i bitar och med oljan avrunnen
3 dl vispgrädde
salt och peppar till såsen
7 dl färsk spenat
2 dl riven parmesan
2 msk hackad persilja
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen runt om och stek den 5 minuter på var sida. Ta därefter laxen ur stekpannan och lägg den till sidan.
Smält smöret i samma stekpanna utan att göra den ren. Lägg i vitlöken och låt den mjukna medan du rör om i en minut. Lägg i löken och låt den också mjukna under ytterligare två minuter. Lägg i de soltorkade tomaterna och koka samman i ett par minuter. Lägg i fond och vin och koka samman några minuter.
Sänk värmen och häll i grädden. Låt såsen sjuda och smaka av med salt och peppar.
Lägg i spenaten och rör om till dess att den mjuknar och krymper. Lägg i parmesanen och rör hela tiden till dess att osten smälter.
Lägg ner laxen i såsen och sprinkla över persilja. Låt sjuda tillsammans i fem minuter.
Servera med sallad, pressad potatis eller pasta.