Skriv ut recept Skriv ut recept

En härlig smakrik och lättlagad fiskrätt som passar de allra flesta och som passar lika bra till fest som till vardag.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar av laxfilé utan skinn och ben
salt och peppar till fisken
1 msk olivolja
2 msk smör
5 vitlöksklyftor i lövtunna skivor
1 gul lök i tunna skivor
1 msk fiskfond
1 dl vitt vin
2 dl soltorkade tomater i olja, skurna i bitar och med oljan avrunnen
3 dl vispgrädde
salt och peppar till såsen
7 dl färsk spenat
2 dl riven parmesan
2 msk hackad persilja
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen runt om och stek den 5 minuter på var sida. Ta därefter laxen ur stekpannan och lägg den till sidan.
Smält smöret i samma stekpanna utan att göra den ren. Lägg i vitlöken och låt den mjukna medan du rör om i en minut. Lägg i löken och låt den också mjukna under ytterligare två minuter. Lägg i de soltorkade tomaterna och koka samman i ett par minuter. Lägg i fond och vin och koka samman några minuter.
Sänk värmen och häll i grädden. Låt såsen sjuda och smaka av med salt och peppar.
Lägg i spenaten och rör om till dess att den mjuknar och krymper. Lägg i parmesanen och rör hela tiden till dess att osten smälter.
Lägg ner laxen i såsen och sprinkla över persilja. Låt sjuda tillsammans i fem minuter.
Servera med sallad, pressad potatis eller pasta.