Lätt och nyttig mat med väldigt fina smaker. Inte minst blir det väldigt bra med majonnäsen med smak av lime och basilika. Mycket lättlagad.
Detta behöver du till fyra:
600 g laxfilé utan skinn och ben
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 finhackad schalottenlök
1 matsked finhackad färsk basilika
salt och peppar efter smak
1 matsked olja och 1 matsked smör att steka i
Till majonnäsen:
200 g färsk majonnäs
2 matskedar finhackad basilika
saften och det rivna skalet av 1 limefrukt
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak
Till serveringen:
babyspenat eller din salladsfavorit
Så här gör du:
Skär laxen i mindre tärningar. Lägg laxen med ägg, schalottenlök, basilika och ströbröd i en matberedare. Kör i korta intervaller. Lägg i lite av grädden varje gång. Kör så att det blir ordentligt blandat, men ingen puré. Smaka av med salt och peppar.
Dela upp smeten i fyra lika stora bullar och platta dem till pannbiffar. Lägg dem under plast en halvtimma i kylskåpet.
Hetta upp smör och olja i stekpannan och stek burgarna tre minuter på varje sida. Kontrollera försiktigt att de blivit genomstekta.
Blanda majonnäsen med basilika, limesaft, limeskal och vitlök. Salta och peppra.