Laxlasagne med grön sparris
En väldigt trevlig och god variant på lasagne som du kan bjuda på både till vardags och fest. Huvudingredienser är lax och grön sparris. Detta behöver du till fyra:
Till lax:
8 hg rå lax utan skinn och ben
1 tesked olivolja
salt och peppar
Till Bechamel såsen:
5 matskedar smör
5 matskedar vetemjöl
7 dl varm mjölk
1 matsked hackad dill
saften från en pressad citron
2 teskedar Dijon senap
1/2 dl riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak
Till Lasagne:
9 lasagneplattor som är kokta (eller så kallad färsk pasta från butiken)
2 buntar grön sparris
4 dl mozzarella ost
1 dl riven Västerbottensost
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj laxen runt om med olivolja och salta och peppra den. Lägg den på en bit bakpapper på en plåt och baka den mitt i ugnen i 16 minuter. Den ska vara lite underkokt.
Ta den ur ugnen och dela den grovt med en gaffel till mindre bitar.
Ta bort den grova delen av sparrisen och dela resten i mindre bitar. Koka sparrisen i saltat vatten i 3 minuter.
Gör Bechamelsåsen:
Smält smöret i en kastrull. Lägg i mjölet och rör till dess att det blivit en jämn blandning. Lägg i den varma mjölken i omgångar och rör kraftigt så att det inte blir några klumpar.
Fortsätt sjuda såsen under omrörning i minst tre minuter (då försvinner mjölsmaken)
Lägg i dillen. När såsen kokat upp ta kastrullen från värmen och rör i senap, citronsaft, ost samt salt och peppar. Smaka av.
Montering:
Lägg tre lasagneplattor sida vid sida i botten på ett stort ugnsfast fat, som du smort med lite olivolja innan.
Lägg på 1/3 av såsen. Fördela sparrisen jämnt. Strö över hälften av mozzarellan. Salta och peppra.
Täck med tre ytterligare lasagneplattor.
Lägg på 1/3 av såsen. Fördela sedan laxen jämnt. Lägg på resten av mozzarellan. salta och peppra.
Lägg på de sista tre plattorna. Sprid ut resterande sås och toppa med Västerbottensosten.
Baka i 30 minuter i ugnen eller till dess att lasagnen fått fin färg.
Ta lasagnen ur ugnen och låt den vila tio minuter innan du serverar den.