Skriv ut recept Skriv ut recept

Laxlasagne med grön sparris

,

En väldigt trevlig och god variant på lasagne som du kan bjuda på både till vardags och fest. Huvudingredienser är lax och grön sparris. Detta behöver du till fyra:
Till lax:
8 hg rå lax utan skinn och ben
1 tesked olivolja
salt och peppar
Till Bechamel såsen:
5 matskedar smör
5 matskedar vetemjöl
7 dl varm mjölk
1 matsked hackad dill
saften från en pressad citron
2 teskedar Dijon senap
1/2 dl riven Västerbottensost
salt och peppar efter smak
Till Lasagne:
9 lasagneplattor som är kokta (eller så kallad färsk pasta från butiken)
2 buntar grön sparris
4 dl mozzarella ost
1 dl riven Västerbottensost
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj laxen runt om med olivolja och salta och peppra den. Lägg den på en bit bakpapper på en plåt och baka den mitt i ugnen i 16 minuter. Den ska vara lite underkokt.
Ta den ur ugnen och dela den grovt med en gaffel till mindre bitar.
Ta bort den grova delen av sparrisen och dela resten i mindre bitar. Koka sparrisen i saltat vatten i 3 minuter.
Gör Bechamelsåsen:
Smält smöret i en kastrull. Lägg i mjölet och rör till dess att det blivit en jämn blandning. Lägg i den varma mjölken i omgångar och rör kraftigt så att det inte blir några klumpar.
Fortsätt sjuda såsen under omrörning i minst tre minuter (då försvinner mjölsmaken)
Lägg i dillen. När såsen kokat upp ta kastrullen från värmen och rör i senap, citronsaft, ost samt salt och peppar. Smaka av.
Montering:
Lägg tre lasagneplattor sida vid sida i botten på ett stort ugnsfast fat, som du smort med lite olivolja innan.
Lägg på 1/3 av såsen. Fördela sparrisen jämnt. Strö över hälften av mozzarellan. Salta och peppra.
Täck med tre ytterligare lasagneplattor.
Lägg på 1/3 av såsen. Fördela sedan laxen jämnt. Lägg på resten av mozzarellan. salta och peppra.
Lägg på de sista tre plattorna. Sprid ut resterande sås och toppa med Västerbottensosten.
Baka i 30 minuter i ugnen eller till dess att lasagnen fått fin färg.
Ta lasagnen ur ugnen och låt den vila tio minuter innan du serverar den.