Beskrivning
Land: Frankrike
Distrikt: Loire 80%, Languedoc 20%
Druva: Sauvignon Blanc
Årgång: 2018
Alkoholhalt: 12 %
Aromer: Toner av fläder, krusbärsblad, citrus, äpple och örter tillsammans med blommiga inslag. Krispig frukt med viss rondör och ett piggt citrusinslag
Om Leif Mannerström: Av många ansedd som den främste kocken i Sverige när det gäller fisk. Med mångårig stjärna i Guide Michelin och välkänd för flesta för sina framträdanden som sakkunnig i olika matlagningsprogram på TV.
Om vinet: Leif Mannerström har vågat att gå lite utanför boxen för att få just den karaktär som han önskar i vinet. Han har blandat vin från Loire, med utpräglad syra och barskhet med lite sötare dofter från druvorna från Södra Frankrike. Resultatet har blivit ett väldigt prisvärt fiskvin.
Om producenten:
Leif Mannerströms vin görs i samarbete med Domaine Joël Delaunay som idag drivs av Marie och Thierry Delaunay, de driver familjeföretaget i femte generationen efter att Thierry tog över efter sin far Joël 2004. De har 37 hektar i Touraine, i hjärtat Loiredalen. De driver vinodlingarna i samspel med naturen med så lite bekämpningsmedel som möjligt och vissa av deras viner är biodynamiska. Deras viner är mycket fina gastronomiviner som gifter sig väl med många olika maträtter på fisk och skaldjur.