- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttfärsfyllda smördegsbakelser

Perfekt tilltugg till ett glas vin eller som en liten förrätt med en grön sallad.
Detta behöver du till fyra:
Fyllningen:
1 matsked olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
150 g bacon, finhackad (med fett och det hela)
2 teskedar fänkålsfrön
500 g köttfärs
2 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1/2 tesked svartpeppar
Till bakningen
2 färdiga smördegsplattor
1 ägg, lätt vispat
2 msk sesamfrön
till sås:

1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
2 dl passerade tomater
2 msk finhackad oregano
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme. Stek lök, vitlök och selleri i två minuter. Lägg i baconhacket och låt steka ytterligare tre minuter under omrörning.
Lägg blandningen i en stor skål och ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg i resterande ingredienser till fyllningen i skålen och blanda ordentligt. Händerna är nog det bästa redskapet.
Lägg upp smördegsplattorna med den långa sidan på tvären. Pensla lite ägg på kanten längst upp. Lägg en lång sträng av köttfärsblandningen längs hela smördegsplattan. Se till att den är kompakt och utan lufthål. Rulla ihop smördegen framåt över köttet. Rulla så att det blir tätt och tryck samman kanten med ägget.
Låt rullarna ligga i kylen en timma. Det blir lättare att skära då.
Blanda samman tomatsåsen.
Skär smördegsplattorna i ca 2 dm stora fyrkanter. Lägg dem på bakpapper på en plåt. Lägg på köttfärsröra på hälften och vik samman till en tär bakelse. Skär tre snitt på toppen så att vätskan kan ånga bort. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön
Baka i 25 minuter. Servera varma med lite tomatsås.