Gratinerad blomkål
Blomkål tillagad på ett lite annorlunda sätt som blir utmärkt som en egen rätt, men också som tillbehör till kött eller fisk. Kanske grillad vit fisk.
Detta behöver du till fyra:
2 små blomkålshuvuden skurna till små ”blommor”
2 matskedar smör
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 matskedar vetemjöl
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt vin
1 msk pressad citron
4 dl mjölk
150 g Filadelfia ost (eller liknande)
3 dl riven cheddar ost
salt och peppar efter smak
7 skivor bacon som du stekt och därefter smulat sönder
1 dl skivad salladslök
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i blomkålsblommorna och låt koka i två minuter. Låt därefter blomkålen rinna av ordentligt.
Smält smöret i en stor kastrull.Lägg i den hackade löken och låt den steka genomskinlig ca 1 minut. Lägg i mjölet och rör det till en jämn konsistens. Lägg i vinet och citronen med fonden och rör det jämnt. Tillsätt därefter mjölken. Rör såsen jämn och låt den sjuda minst fyra minuter så att mjölsmaken försvinner.
Rör ner mjukosten. Rör sist ner 2 dl av cheddarosten och rör till dess den har smält. Smaka av med salt och peppar.
Placera blomkålen i en smord ugnsform. Häll över såsen och vänd runt så att det blandar sig. Vänd ner hälften av bacon krosset och salladslöken.
Strö över resterande bacon, lök och ost. Baka mitt i ugnen i 30 minuter till dess att osten börjat bubbla. Låt svalna en aning och servera sedan direkt