Pampig mat till den stora festen. Du kan välja att ta vilt som rådjurs- eller hjortfilé i stället om du gillar lite kärvare smak. Det tar ett tag att göra så detta är mat för den som är matlagningsglad.
Detta behöver du till fyra:
Till köttet:
800 g oxfilé, putsad
1 msk smör till stekning100
4 persiljerötter
12 sniglar
100 g svamp
50 g smör
1 handfull spenatblad
1 vitlöksklyfta, krossad
2 msk hackad persilja
salt och peppar efter smak
Till såsen:
4 schalottenlökar skalade och skivade
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 dl rödvinsvinäger
6 cl mörk rom
3 dl rött vin
6 cl Portvin
1 msk koncentrerad oxfond
4 enbär
1 lagerblad
2 msk smör
Till svampcremen:
1 bananschalottenlök, skalad och skuren i tunna skivor
4 kvistar färsk timjan
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk smör
1 msk olivolja
500 g svamp efter ditt val eller blandad svamp
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Såsen:
Stek lök och vitlök i lite olja till dess att de mjuknar. Tillsätt vinägern och koka samman till dess att nästan all vätska är borta. Tillsätt enbär,lagerblad, fond, rödvin, rom och portvin och låt sjuda i femton minuter. Sila såsen. Rör ner det kalla smöret och smaka av med salt och peppar.
Svampcremen:
Stek lök, vitlök och timjan i lite smör och olja till dess att de mjuknar. Lägg i svampen som du skurit i tunna skivor och fortsätt steka.
Tillsätt fond, vitt vin och vispgrädde. Låt koka samman så att det tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Kör i en matberedare till jämn konsistens.
Persiljerötterna:
Skala och stek i olivolja på hög värme så att de får lite färg runt om. Lägg på ugnsfast fat och kör färdigt i ugn på 175 grader till dess att de mjuknat.
Köttet:
Stek i smör i stekpanna på hög värme så att köttet får färg runt om. Salta och peppra köttet. Lägg i ugnsfast form och kör i ugnen på 175 grader ca 15 minuter.
Bryn lite smör i en kastrull. Ta köttet ur ugnen och pensla med smöret några gånger medan köttet vilar sig.
Stek svampen i lite smör, lägg i sniglarna, vitlök och persilja. Låt steka några minuter på hög värme:
Serveringen:
Lägg svamcremen i botten på tallriken. Placera persiljeroten på sidan. Lägg lite spenat och skär köttet i skivor och lägg det på spenaten. Lägg sniglarna och svampen vid köttet. Napera lite av såsen vid eller på köttet.

Oxfilé med sniglar, rostad persiljerot och svampcreme
Publicerad av Torbjörn Berner På I Kött | Kommentarer inaktiverade