Supergott och enkelt. Du kan också använda överblivna kokta potatisar. Finfin förrätt eller vickningsrätt som du kan göra klar och bara värma innan serveringen.
Detta behöver du till fyra:
2 kg potatis, kokt, därefter avkyld i kallt vatten och skivad
100 g bacon, skuren i bitar
2 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
150 g gratängost
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en pajform.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölk och grädde i omgångar. Salta och peppra och låt sjuda minst i tre minuter. Stek baconbitarna så att fettet släpper. Ta bort baconen med pincett och häll fettet i mjölsåsen. Rör om ordentligt
Placera potatis i ett täckande lager längst ner i pajformen. Bred över sås och strö över lite av baconen.
Upprepa detta till dess att potatisen tagit slut. Strö över osten och ställ mitt i ugnen och baka till dess att osten fått fin färg. Det brukar ta ca 15 minuter.