En verklig klassiker, som kan serveras med några ansjovisfiléer och kapris, men vi har valt den mera internationella varianten med bara citron och brynt smör.
Det här behöver du till fyra:
4 bitar kalv- eller fläskschnitzel
5 dl pankobröd. som du kört i matberedare eller mortlat till tunnare konsistens
500 g smör
2 msk neutral olja
4 msk neutral olja
2 ägg, vispade
4 msk mjöl
6 cl mörk rom eller konjak.
salt och peppar efter smak
Skivade citroner till serveringen
Kokt/Stekt potatis och grön sallad till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 75 grader
Torka köttet med hushållspapper och banka ut det med kötthammare till halva sin ursprungliga tjocklek.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
När oljan blivit ordentligt varm lägger du i ca 100 gram smör och låter det bli varmt. Temperaturen ska vara 180 grader innan du börjar med stekningen.
Vänd köttet i mjölet, därefter i äggen och sist i pankoströet.
Stek köttbitarna en i sänder i det heta smöret ca 2 minuter per sida. Salta och peppra på båda sidorna.
Placera det därefter i ugnen och stek köttbitarna en efter en. Tillsätt lite nytt smör varje gång. Lägger du i mer kött på en gång så kyls stekpannan ner och köttet blir kokt och inte stekt.
När alla köttbitarna är stekta lägger du i det resterande smöret och romen/konjaken och rör upp allt som fastnat i botten. Stek smöret tills det blivit ljusbrunt och då silar du det ner det i en såssnipa.
Servera schnitzeln med rikligt med citronskivor. Kokt potatis. En grön sallad vid sidan och det brynta smöret som sås.