En av våra favoriter där kantarellfonden ger bred och djup svampsmak liksom den lilla klicken mörk rom. En liten vegetarisk pärla.
Detta behöver du till fyra:
Pappardelle efter aptit
6 dl champinjoner, skurna i skivor
smör och olja att steka i
salt och vitpeppar
till såsen:
1 dl vitt vin
1 msk kantarellfond
1 msk lökfond
1 medelstor gul lök, finhackad
1 kvist timjan
1 msk pressad citron
6 cl mörk rom
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl grädde
persilja till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek svampskivorna till dess att de släppt vätska och fått färg. Salta och peppra.
Ta svampen ur pannan men behåll stekrester och fett som är kvar i pannan.
Lägg i löken och stek den mjuk.
Tillsätt smöret och rör ner mjölet.
Tillsätt vin, fonder, citron, rom och timjankvist. Låt sjuda samman 7-8 minuter. Tag bort timjankvisten och tillsätt grädden.
Låt koka samman till dess att såsen reducerats med ca 1/4. Lägg i svampen och håll såsen varm.
Koka pappardellen två minuter mindre än vad paketet säger i rikligt saltat vatten. Spara lite av pastavattnet och låt pastan ånga torr.
Om såsen känns för tjock så häll i ett par matskedar av pastavattnet.
Blanda pastan med såsen på låg värme och vänd runt då och då.
Servera med lite nyhackad persilja.

Pappardelle med champinjonsås
Publicerad av Torbjörn Berner På I pasta,Vegetariskt | Kommentarer inaktiverade