En riktig delikatess, som du kan bjuda på med lite färska bär. Inte superlätt att göra, men du belönas med något alldeles extra gott.
Detta behöver du till en cheese cake:
Till skalet:
2 dl riven Parmesan
18 grahamkex
1 dl rostade pecannötter
1 tsk citronskal
1 dl socker
1 tsk kanel
5 msk smält smör plus smör till formen
Fyllningen:
5 paket Philadelphiaost (200 g per styck)
3 dl socker
1 dl gräddfil
1 tsk vaniljextrakt
3 dl finriven Parmesan
5 ägg i rumstemperatur
Så här gör du:
Kör ner kexen till mjöl i en matberedare
kör pecannötterna i matberedaren.
kör samman kexmjölet med pecannötterna, socker, citronskal och kanel så att det blir jämnt blandat.
Tillsätt smöret i blandningen och kör pulser i matberedaren. När allt smör blandats i testar du konsistensen.
Du ska kunna forma en liten kula med fingrarna, som håller sin form utan att falla sönder.
Behövs det så lägg i lite mer smör.
Klipp till ett bakpapper, som har samma storlek som din bakforms botten. Smörj sidorna i bakformen med smör.
Pressa ut fyllningen på bakpapperet och upp på kanterna. Sluta ca 1 cm från kanten.
Sätt ugnen på 175 grader och baka skalet mitt i ugnen i 20 minuter.
Lägg färskosten i matberedaren och kör den mjuk och tillsätt sockret i omgångar.
Häll i gräddfil och vaniljextrakt och blanda med pulsar. Tillsätt Parmesan och pulsa till dess att det blir en homogen blandning.
Rör ner äggen ett i sänder till dess att oströran är helt jämn och slät.
När skalet är färdigt fyller du i ostblandningen.
Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
Slå in bakformen i dubbel aluminiumfolie så att botten blir tät.
Häll kokande vatten i en braspanna i ugnen.
Ställ den folieklädda bakformen i vattenbadet och grädda i 1 1/2 timma.
När du skakar på formen ska den kännas fast och inte dallra, då är kakan färdig.
Låt svalna och ställ i kylskåp i åtminstone 6 timmar innan du serverar.
Gärna med lite färska bär på toppen.