Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har tagit fasta på det italienska sättet att göra pizza. Du skapar en pizzagrund med god smak som du kör i ugnen. Sedan kompletterar du med de fräscha smakerna efteråt. Och självfallet väljer du ett vin som lyfter hela kalaset.
Detta behöver du till en pizza:
Degen:
3 dl vetemjöl
25 gram jäst
1/2 dl olivolja
1 tesked salt
varmt vatten (ca 60 grader)
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på max värme (oftast 300 grader men kan du få varmare så desto bättre)
Blanda samman vetemjöl och salt. Bryt ner jästen i små bitar och tillsätt oljan. Allt under omrörning. Häll i vattnet i omgångar till dess att du får en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Kavla sedan ut degen så tunns du kan på ett bakpapper på din arbetsyta.
Till pizzan:
1 dl tomatpuré
200 gram mozarella i tunna skivor
salt
vitpeppar.
Gör så här:
Flytta över den tunna utkavlade degen till en plåt på sitt bakpapper. Överkjutande deg rullar du till en liten boll och låter jäsa ca 30 minuter. Det är viktigt att du är snabb med arbetet nu. Pizzan får inte jäsa på plåten och bli tjock. Den ska vara tunn och spröd. Lägg på tomatpurén med en slickepott i tunns lager. Placera mozzarellan jämnt över pizzan. Salta och peppra. Ställ mitt i ugnen. Grädda till dess att osten och kanterna fått fin färg. Ta ur ugnen:
Toppingen:
8 stora skivor rökt lax
3 dl små spenatblad utan skälk
1/2 dl rostade pinjekärnor
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Placera laxen jämnt på pizzan när den kommer ur ugnen. Strö över spenaten som du vänt i olivoljan med salt och peppar. Strö över pinjekärnorna längst upp. Häll försiktigt över överskjutande olja. Skär upp och ät direkt.