- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Potatisbiffar med lax

Den perfekta vickningsrätten eller för söndagsbrunchen. Enkel mat, men väldigt många smaker.
Detta behöver du till fyra:
1 kg potatis, finhackad
2 ägg
1 stor gul lök, finhackad
1 matsked koncentrerad oxfond
2 ansjovisfiléer finhackade
2 matskedar finhackad gräslök
2 skivor bacon, finhackad
1 tesked timjan
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
Smör och olja att steka i
4 skivor rökt lax och creme fraiche att servera till.
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Stek smöret och lägg i den finhackade löken, lägg i baconhacket och låt det smälta. Blanda ner salt, peppar och timjan, ansjovis och koncentrerad oxfond.
Vispa äggen.
Lägg lökröran i en skål och blanda samman med den finhackade potatisen och de hopvispade äggen..
Lägg smör och olja i stekpannan och hetta upp.
Forma potatisröran till fyra biffar och stek dem till fin färg på båda sidor. Vänd försiktigt så att biffarna håller ihop.
Lägg försiktigt i ugnsfast form. Ställ mitt i ugnen i 30 minuter. Servera biffarna med skivad lax och creme fraiche.