Perfekt tilltugg till cava, cremant eller Champagne. Inte svårt att göra och det smakar lika gott som det ser ut.
Detta behöver du:
8 normalstora vinterpotatisar (ingen färskpotatis)
3 matskedar olivolja
salt och peppar
1 matsked smör
200 gram kallrökt lax i tunna skivor
1 matsked citronsaft
3 dl creme fraiche
3 matskedar färsk dill
dillkvistar till dekor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175vgrader. Gör potatisen ren med skalet kvar och torka dem torra med hushållspapper. Skär varje potatis i fyra klyftor. Pensla skinnet på potatisen med olivolja. sprinkla över salt på skalet. Lägg potatisklyftorna i en ugnsfast form och baka i ugnen i ca 45 minuter eller till dess att de blivit mjuka.
Skär bort hälften av potatisköttet så att du har ca 1 cm kvar till skalet. Du behöver inte potatisköttet. Smält smöret och blanda med lika mycket olivolja. Hetta upp. Pensla potatisköttet med generöst smörblandningen och ställ in potatisen igen i ca 15 minuter så att den får färg.
under tiden skär du laxen i strimlor och pressar över citronsaften. Blanda laxen med dill och creme fraiche. Salta och peppra.
Låt potatisskalen svalna 5-10 minuter.
Lägg en sked av laxblandningen på varje potatisklyfta och dekorera med en dillkvist.
Färdigt att servera.

Potatisklyftor med rökt lax
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fisk | Kommentarer inaktiverade