Skriv ut recept Skriv ut recept

Kan man skapa en rätt för ett vin? Vi har gjort en räk toast med mål att passa till ett runt, mjukt vitt vin med tydliga fattoner och en liten smörighet av Chardonnay. För att lyckas med mötet har vi arbetat med brynt smör och försiktig ton av vanilj. Räkorna tar mineralerna i vinet. Det blir ett sagolikt smakmöte när det blir bara alldeles rätt.
Det här behöver du till 4 personer:
4 skivor vitt bröd  utan kanter
150 gram smör
1/4 vaniljstång som du skrapat ur vaniljen ur och sedan sparat skalet
1 1/2 dl färsk majonnäs
1 dl finhackad persilja
1 matsked pressad citron
500 gram nyskalade färska räkor
Dillkvist till dekoration
Så här gör du:
Skala räkorna och håll dem kalla.
Smält smöret och lägg den urskrapade vaniljen plus vaniljstången i smöret. Låt sjuda till dess att smöret blivit lejonbrunt. Ta bort vaniljstången.
Pensla brödskivorna på ena sidan med smöret så att det fördelas jämnt. Stek därefter brödskivorna på båda sidor så att det får en spröd yta och lite färg.
Blanda samman majonnäsen med pressad citron och persilja. Bred ett lager majonnäs på brödskivorna. Gå inte ända ut i kanten, det kan lätt bli ett lite mäktigt intryck om majonnäsen rinner över kanten.
Placera räkorna i ett vackert torn på majonnäsen och dekorera med en dillkvist.