Väldigt gott som vickning eller smårätt, men det blir kanongott som sidorätt till både grillad fisk och kött. Dessutom enkelt och göra och du kan förbereda det mesta dagen innan och bara göra ut rätten när du ska servera den.
Detta behöver du till sex personer:
6 stora bakpotatisar
olivolja för att täcka potatisarna
1 dl smör i rumstemperatur
2 dl creme fraiche
salt och peppar efter smak
5 hg skalade räkor
2 dl riven Västerbottensost
1 röd paprika, finhackad
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader
Täck en plåt med aluminiumfolie
Tvätta av potatisen och torka den. Använd en liten gaffel för att ”pricka potatisen på sidorna. Smörj in potatisarna generöst med olivolja. Lägg dem på plåten och stoppa plåten mitt i ugnen. Låt baka i timma.
Ta potatisen ur ugnen och kapa dem ca 1/3 från toppen med en vass kniv. Ta ur potatisens innehåll med en vass sked utan att skada skalet (spara ca 1 cm). Töm också locket på potatis. Det kan du tömma helt eftersom det inte ska användas. Lägg potatismassan i en skål med smöret och blanda ordentligt. Använd stavmixer eller matberedare om du har. Tillsätt creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
Blanda räkorna, paprikan och den rivna osten ner i potatisröran. Skopa ner blandningen i potatisarna och fyll ordentligt. Låt det bli en rejäl topping som sticker över skalet. Strö över lite extra ost på toppen. Ställ i ugnen och baka ytterligare 25 minuter eller till att det blivit en fin färg.
Servera varma.

Räkfylld bakpotatis
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fisk,Sallad m.m. | Inga kommentarer