Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har inspirerats från det finska köket. En riktigt bred svampsmak är perfekt med den rökta laxen. De söta tonerna i laxen och den lilla rökta tonen gör att det passar förträffligt med ett mjukt rött vin med mycket vanilj från ekfaten. Vi räknar med att du köper din rökta lax färdig. Tänk på att det kan vara både vackert och lite ovanligt att be att få rökt lax i bit och inte i skiva. Känns lite mer som huvudrätt och blir lite matigare. Skärs rakt över utan skinn.
Det här behöver du till såsen:
5 dl rensade champinjoner skurna i halvor
1 dl olivolja
1 dl vitt vin
5 cl koncentrerad kantarellfond
1 dl vitt portvin eller madeira
1 dl vispgrädde
1/2 tesked torkad timjan
salt och peppar efter smak
Redning till önskad tjocklek
Så här gör du:
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i svampen och låt den steka under omrörning till dess att den börjar släppa vätska. Tillsätt det vita vinet. Låt koka i tio minuter. Kör svampen med stavmixer eller i matberedare. Inga stora bitar ska vara kvar. Koka upp igen i kastrullen. Tillsätt svampfond och vitt portvin samt timjan. Låt koka under omrörning då och då i fem minuter. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red till önskad tjocklek. Servera med den rökta laxen och en grön sallad.