Skriv ut recept Skriv ut recept

Nu plockar vi äpplen från träd och torgstånd. Prova på och gör äppelkaka som den görs i Skåne.
Detta behöver du till 6 personer:
4 äpplen (ca 500 g)
2 dl ströbröd
2 dl äppelmos
1 dl rostad och hackad sötmandel
½ dl socker
½ tsk malen kanel
100 g smör eller margari
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Lägg hälften av ströbrödet i en form. Blanda äpplen, mos, mandel, socker och kanel och lägg i formen ovanpå ströbrödet. Strö över resten av ströbrödet och täck med tunna skivor av smöret. Grädda kakan tills äpplena är mjuka, ca 35 minuter. Servera med vaniljsås eller om du inte känner för det extra koket, vaniljglass eller bara vispad grädde med lite socker och vanilsmak.
Till detta dricker du med fördel en verklig klassiker Moulin Touchais 1993 (System nr 4196) 199,- som är helt sublim till äppelkakan.