- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Smakbitar på rökt lax

Ett elegant litet tilltugg, som kan serveras som en tartar och bli enentré,  förrätt eller lunchrätt. Superenkelt att göra.
Detta behöver du till fyra (som tilltugg):
400 g rökt lax
1 schalottenlök, finhackad
1 msk finhackad dill plus kvistar till serveringen
1 dl kapris, avrunnen och grovt hackad
2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
2 msk  olivolja
salt och peppar
1 dl creme fraiche
Så här gör du:
Hacka laxen med vass kniv så fint du kan. Använd inte matberedare eller mixer.
Blanda den hackade laxen med löken, kapris, den hackade dillen, 1 tsk citronskal, 1 msk citronjuice och olivoljan.  Smaka av med salt och peppar.
I en annan skål vispar du samman creme fraiche med 1 tsk citronskal och 1 msk citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
Servera i japanska porslinsskedar eller i små kaffekoppar. Lägg en sked laxröra och därefter en liten klick creme fraiche med en dillkvist på toppen.