- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Spansk Paella

Superklassiskt och trots att det innehåller musslor perfekt med rött vin. Kom ihåg att Paella inte ska röras och att det blir en liten stekyta i botten är inget negativt utan anses den bästa delen av Paellan.

Det här behöver du till fyra:
2 msk olivolja
200 g Chorizo, i 1/2 cm tjocka skivor
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprila, finhackad
300 g paellaris (helst ”Bomba”, ”Valencia” eller ”Calasparra”)
1 burk krossade tomater
300 g kycklingfilé i 3 cm tärningar
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk koncentrerad fiskfond
75 cl torrt vitt vin
2 tsk saffranblommor
16 blåmusslor
12 hela räkor med skalen kvar
Persilja och citroner till garnering

Så här gör du:
Stek Chorizon i en stor stekpanna till dess att den får färg. Ta bitarna ur pannan men behåll fettet.
Lägg i lök och vitlök och stek den mjuk.
Stek kycklingen så den får färg, men inte blir genomkokt.
Lägg i riset och blanda så att riskornen blir inoljade.
Häll på fond och vin, krossade tomater, chorizobitarna, paprika och saffran.
Få det att sjuda och sjud i tio minuter utan att röra om.
Nu skall det vara rikligt med vätska kvar.
Tillsätt musslor och räkor och tryck ner dem i riset.
Låt sjuda i tio minuter ytterligare. Ta därefter bort musslor som eventuellt inte öppnat sig.
Kolla om riset är ”al dente”, men inte stenhårt. i så fall häll i en deciliter vatten och låt sjuda fem minuter ytterligare.
Servera direkt och lägg på citronklyftor eller skivor och lite grovhackad persilja.