Detta är en smakrik rätt som kan lyfta ett rött vin till nya höjder. Om du vill kan du byta ut spenaten mot nässlor i säsong. Det är många olika fonder och lite oväntad kryddning, men följ receptet så kommer det att sluta lyckligt.Detta behöver du till fyra:
1 liter sköljd spenat med stjälkarna kvar
2 matskedar smör
3 dl vitt vin
1 dl vatten
1 matsked koncentrerad brynt lökfond
1 matsked grönsaksfond
1 matsked kalvfond
1 matsked kycklingfond
2 teskedar oregano
2 teskedar rosmarin
2 teskedar dragon
2 teskedar malen kanel
1 matsked balsamvinäger
3 dl vispgrädde
salt och peppar
Till toppingen:
1 dl vispgrädde
1 tesked neskaffepulver
Så här gör du:
Smält smöret i en stor kastrull och lägg i spenaten. Låt spenaten mjukna med smöret. Tillsätt därefter vinet och koka ihop under fem minuter. Kör blandningen i matberedare eller med stavmixer till dess att du får en grön blandning utan bitar. Lägg tillbaka i kastrullen och koka upp. Tillsätt fonder, vatten och kryddor och låt koka under ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha tjockare soppa så red den, vi tycker att spenaten ger den tjocklek vi önskar, men det är tycke och smak. Vispa samman vispgrädde och neskaffe till en krämig konsistens och toppa soppan med det vid serveringen.

Spenatsoppa
Publicerad av Torbjörn Berner På I Soppor | Inga kommentarer