- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Stek med Yorkshire pudding och engelsk ”gravy”

Den typiska engelska söndagsmiddagen, som man äter efter en långpromenad som gärna innehåller ett eller ett par pubbesök medan steken bakas i ugnen. Riktigt gott. Särskilt efter en promenad.

Detta behöver du till fyra hungriga:
200-300g stek per person
Potatis och sallad att servera vid sidan av
Yorkshire pudding:
1 1/2 dl helfet mjölk
3 stora ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 msk smör
Engelsk gravy:
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk koncentrerad grönsaksfond
75 g smör
2 dl vitt vin
1 msk pressad citron
3 msk mjöl
2 dl vatten
2 kvistar färsk timjan

Så här gör du:
Steken kör du med kryddor i ugnen med köttermometer. Du kan välja lamm, gris eller oxkött allt efter smak. I England kör man steken riktigt länge.
Yorkshire pudding:
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda samman allt utom smöret som till en pannkakssmet. Börja med mjölet och häll i mjölken i omgångar till en jämn smet. Sedan ägg och salt.
Lägg smörklickar i en muffinsplåt eller om du har ugnsfasta muffinsformar.
Ställ dem i ugnen till dess att smöret smält och börjar brynas.
Häll i smet till hälften i formarna i smöret och ställ tillbaka i ugnen. Låt baka ca 25 minuter eller till att de rest sig och fått ordentlig färg.
Engelsk Gravy:
Smält smöret och rör i mjölet. Blanda i vinet och därefter fonderna och citronen.
Lägg i timjan och koka samman några minuter.
Häll i vattnet och låt sjuda under lock i 20 minuter.
Ta bort timjankvistarna.
Servera din stek i skivor. Tranchera gärna vid bordet. Yorkshirepudding lägger du på tallriken. Såser serverar du i kanna så att alla kan ta själv.
Stekt potatis passar riktigt bra till och gärna något grönt i form av en grön sallad.