Skriv ut recept Skriv ut recept

En helt intagande rätt med djupa smaker och en verklig favoriträtt om du vill ha ett fylligt rött vin. Det är otroligt mycket enklare att laga än du tror så bara ge det ett försök. Bjuder du på den rätten blir det succé.
Detta behöver du till fyra:
2 stora ankbröst (eller 3 mindre)
2 teskedar färsk rosmarin
2 teskedar salt
1 tesked svartpeppar
4 dl färdig potatissallad på majonnäs eller creme fraiche
1/2 dl apelsinjuice
2 stora röda äpplen
1 dl mörk rom
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda ankbrösten runt om med salt, peppar och rosmarin. Stek dem i lite smör i hög värme med skinnsidan neråt. När du fått fin färg vänder du och steker på andra sidan. Det tar ca 3-4 minuter per sida. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form med kanter och ställ i ugnen. Låt ugnsbakas färdigt i ca 40 minuter.
Kärna ur äpplena, men skala dem inte. Hacka till mindre bitar. Blanda ner äpplen och apelsinjuice i potatissalladen och ställ den kallt.
När ankbrösten är färdiga tar du dem ur ugnen och slår in dem i lite aluminiumfolie. Häll ankfettet, som det finns rikligt av i din ugnsform i en kastrull. Tillsätt romen och rör om. Smaka av om du behöver mer salt. Låt koka så att såsen reduceras till en ganska tjockflytande glace. Det gör inget om den inte är riktigt tjock. Smaken är underbar i vart fall.
Skär ankbrösten i tunna skivor med vass kniv.
Lägg en klick av potatissalladen på tallriken. Napera lite av din romreducerade ankjuice vid sidan av och placera dina ankbröst över såsen. Servera med en grön sallad eller en tomatsallad. Förträffligt gott.