- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekta ankbröst med romsås

En helt intagande rätt med djupa smaker och en verklig favoriträtt. Det är mycket enklare att laga än du tror så bara ge det ett försök. Bjuder du på den rätten blir det succé.
Detta behöver du till fyra:
2 stora ankbröst
2 msk färsk rosmarin
2 teskedar salt
1 tesked svartpeppar
1 kg fast potatis
3 msk smör

1/2 dl apelsinjuice
2 stora röda äpplen, finhackade
1 dl vitt vin

1 dl mörk rom
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda ankbrösten runt om med salt, peppar och rosmarin. Stek dem i lite olja och smör i hög värme med skinnsidan neråt. När du fått fin färg vänder du och steker på andra sidan. Det tar ca 3-4 minuter per sida. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form med kanter och ställ i ugnen. Låt ugnsbakas färdigt i ca 40 minuter.
Kärna ur äpplena, men skala dem inte. Hacka till mindre bitar. Koka potatisen till den är mjuk. Kyl därefter omedelbart potatisen i iskallt vatten. Skiva potatisen tunt.
Hetta upp lite smör i en stekpanna. Lägg i potatisen och vänd runt den. Salta och peppra. Lägg i äpelbitarna och häll i apelsinjuicen. Låt värmas under lock i 5 minuter.
När ankbrösten är färdiga tar du dem ur ugnen och slår in dem i lite aluminiumfolie. Häll ankfettet, som det finns rikligt av i din ugnsform i en kastrull. Tillsätt romen och vinet och rör om. Smaka av om du behöver mer salt. Låt koka så att såsen reduceras till en ganska tjockflytande glace. Det gör inget om den inte är riktigt tjock. Smaken är underbar i vart fall.
Skär ankbrösten i tunna skivor med vass kniv.
Lägg lite av potatisen på talriken på tallriken. Häll lite av din romsås vid sidan av och placera dina ankbröst över såsen. Servera med en grön sallad eller en tomatsallad.