Skriv ut recept Skriv ut recept

Jag tror inte att du har ätit det förut, men du kommer att ta receptet till ditt hjärta. Detta är ytterligare ett exempel på hur vi kan lura våra fördomar och plötsligt servera kända smaker på nytt sätt. Alldeles superläckert.
Detta behöver du:
1/2 kg mogna päron, skalade urkärnade och skurna i bitar
3 dl sött vitt vin som sauterne eller muscat.
1 dl äppeljuice
2 matskedar socker
1 tesked nypressad citronsaft
5 dl vispgrädde
4 stora äggulor
100 gram Kviblle Ädel eller annar grönmögelost med smak där du ska ha tagit bort kanten innan du väger och sedan bryter i små bitar.
1 nypa salt
Honung
Rostade hackade valnötter
Citronmeliss
Så här gör du:
I en stekpanna lägger du päron, vin, äppeljuice, socker och citron. Få det att koka och sänk sedan värmen och låt sjuda tills dess päronen är mjuka och vätskan reducerat till hälften. Kör det hela i matberedare och lägg i en skål i kylen tills den är kall eller i minst två timmar.
I en kastrull värmer du grädden så att den kokar upp och därefter tar du pannan från plattan.
Vispa äggulorna i en skål. Rör i ca 1 del varm grädde i äggskummet. Därefter häller du långsamt under omröörning tillbaka äggröran i grädden under kraftig omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm upp uunder omrörning till dess att konsistensen blir så trög att det stannar kvar på sidorna på en sked.  Det tar ca 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Häll genom en sil i en ren skål. Tillsätt osten och saltet och rör till dess att allt blivit en mjuk blandning. Täck med plastfolie, som du trycker ner mot ytan så att det inte bildas något skinn. Stoppa i frysen tills dess att det blivit stelfruset, minst två timmar i en kall frys.Har du en glassmaskin kan du stoppa i päron och ostmassan ovan och köra i maskinen till dess att du får en frusen konsistens och sedan stoppa i frysen.Servera i portionsskålar med lite flytande honung, med en nypa rostade valnötter och en kvist citronmeliss. Drick ett sött vin