Skriv ut recept Skriv ut recept

Torskfilé Provencale

Detta är en variant på en klassisk kötträtt, men med torsk och räkor byter den lite skepnad och blir både lättare och elegantare. Kvar är basen med råstekt potatis med en doft av vitlök. Värd att prova och väldigt enkel att göra.
Det här behöver du till fyra:
1 1/2 kg potatis skalad och skivad
1/2 purjolök, hackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 matskedar olivolja
4 stora torskfiléer
3 dl skalade räkor
2 dl färsk majonnäs
1 1/2 dl riven Västerbottenost
1 matsked pressad citron
salt och peppar efter smak
Färsk rosmarin till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ett ugnsfast fat med olivolja. Värm 2 matskedar olivolja i kastrull och lägg i vitlök och purjolök. Låt fräsa under omrörning i en minut. Lägg hälften av den skivade potatisen i det ugnsfasta fatet. Salta och peppra och drissla över hälften av den frästa löken. Lägg på resterande potatis och salta och peppra. Lägg över resterande olja med lök. Ställ mitt i ugnen och låt baka 35 minuter. Gör en blandning av majonnäs, citron, räkor och ost. Salta och peppra den. Ta ut potatisen och lägg de tinade (om de inte är färska) torskfileerna på potatisen. salta filéerna lätt. Täck fiskfiléerna med ost- och räkkrämen. Sätt tillbaka i ugnen lite högre upp. Låt köra färdig ca 15 minuter. Då är fisken klar och osten har lite färg.
Servera med hackade rosmarinblad och en grön sallad vid sidan.