Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad kyckling

Gammaldags lyxmat som blir bedövande gott och du gör en härlig sås på skyn i grytan.

Detta behöver du till fyra:
1 stor kyckling (den ska få plats i stekgrytan)
2 stora morötter skurna i mynt
3 selleristjälkar i små bitar
2 hela vitlökar med skalet på
4 kvistar rosmarin
4 kvistar oregano
3 lagerblad
2 matskedar tomatpuré
2 stora gula lökar, grovt hackade
2 msk kycklingfond
2 dl torrt vitt vin
1 citron i klyftor
2 msk smör
3 msk olivolja
salt och peppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka kycklingen torr och salta och peppra runt om.
Hetta upp lite olja och smör i en stor stekpanna. När det blivit riktigt varmt steker du kycklingen runt om så att den får fin färg. Lägg därefter kycklingen till sidan.
Lägg generöst med olja i en stekgryta. Lägg i löken så att den steker mjuk. Lägg därefter i selleri, hela vitlökar och morötter. Rör ner tomatpuré, fond och vin. Lägg i lagerblad. Salta och peppra. Stoppa in ett par citronklyftor, kvistar av rosmarin och oregano i kycklingen och lägg citronklyftor och kvistar av båda i grönsaksblandningen.
Lägg kycklingen med bröstsidan upp ovanpå grönsakerna. Lägg på lock och ställ i ugnen i två timmar.
Ta ut kycklingen och sila grönsakerna. Spara skyn och grönsakerna. Blanda lite smör och mjöl och rör i skyn och koka upp. Om du vill kan du hälla i lite grädde.
Dela kycklingen i portionsbitar. Servera med grönsakerna och lite sås