En rätt som passar året runt. Superlätt att laga.
Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer med skinnet kvar, ca 200 g vardera
2 matskedar smör
3 vitlöksklyftor, pressade
Till såsen:
2 msk majsmjöl
saften från 1 citron
3 dl l frysta blåbär
4 msk balsamvinäger
2 dl färdigblandad grönsaksfond
2 teskedar färsk rosmarin, finhackad
salt och peppar efter smak
4 msk smör
rosmarinkvistar till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda smör och vitlök i en skål. Torka laxen torr med hushållspapper. Gnid in den med smöret och salta och peppra.
Blanda majsmjölet med den pressade citronen. Lägg det tillsammans med övriga ingredienser i en liten kastrull (undantaget smöret som ska in sist.)
Koka såsen i 25 minuter. Då har den reducerat till ca hälften.
Smält smöret till fisken i en stekpanna som kan ställas i ugnen. När smöret blivit hett lägger du i fisken med skinnsidan ner.
När skinnet börjar få stekyta ställer du in stekpannan i ugnen. Låt baka i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Ta blåbärssåsen av spisen och rör ner smöret i klickar. Rör till dess att smöret smält in och såsen tjocknat. Servera fisken på tallrik och häll över såsen. Placera rosmarinkvist vid sidan

Ugnsbakad lax med blåbärssås
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fisk | Kommentarer inaktiverade