Suovas är en samisk rätt tillagad på rökt renkött. Den ska tillagas över öppen eld och serveras enligt lokala traditioner och helst utomhus. En matglad medlem har givit oss receptet och vi har gjort en variant som du lätt kan laga till med råvaror du kan köpa i din affär. Och det blir en maträtt som passar alldeles utmärkt med ett av vinklubbens vinklassiker. Kan vara något att servera som en mellanrätt eller förrätt till utländska besökare som vill få en liten smak av vad norra Sverige kan.
Detta behöver du:
Till crepen
1 ägg
3 dl mjölk
1 1/2 dl mjöl
1/2 tesked salt
1/2 tesked socker
smör att steka i
Till fyllningen
150 gram rökt renstek i tunna skivor
1 stor rödlök
1 stor morot
1 persiljerot
olivolja till stekning
1 kryddmått timjan
salt och peppar efter smak
2 dl creme fraiche
1 dl rårörda lingon
1 dl riven västerbottenost till gratinering
Till svampkompotten
300 gram kantareller
1 matsked smör
1/2 dl vitt vin
1 tesked koncentrerad kycklingfond
1 tesked socker
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Blanda samman ingredienserna till crepen. Ta lite av mjölken och rör ner mjölet utan klumpar och tillsätt sedan resten av mjölken och avsluta med ägget och resten av ingredienserna.
Gör svampkompotten genom att steka svampen i smör. Tillsätt fonden och vinet samt sockret. Låt koka samman och reducera vätskan nästan helt. Tillsätt grädden och låt koka tjock. Smaka av om du vill salta eller peppra.
Stek pannkakssmeten till tunna pannkakor. Sätt åt sidan.
Värm därefter upp olja i en stekpannan. Lägg i rödlöken skalad och skivad. När den mjuknat lägg i de skalade och finhackade rotfrukterna samt timjan. Låt stek på låg värme under lock i 10 minuter. Salta och peppra. Lägg i renköttet och blanda samman. Låt sjuda 3-4 minuter.
Blanda samman creme fraiche och lingonsylt.
Bred ut crepen och lägg på ett lager av köttblandningen. Lägg på ett lager av creme fraiche lingonen. Rulla försiktigt samman crepen. Lägg i ugnsfast form och strö över riven västerbottenost. Gratinera i 250 grader till crepen fått färg. Skär crepen i mindre portionsbitar. Servera genast med svampkompotten. Klipp över lite persilja.

Västerbottensgratinerade Crepe Suovas
Publicerad av Torbjörn Berner På I Kött | Kommentarer inaktiverade