Från drink till varmrätt
Mat och dryck passar alltid bra tillsammans, men de kan också stjälpa varandra. Det är inte alltid lätt att veta vilket vin man ska dricka till den mat man bestämt sig för att servera. Naturligtvis kan man pröva sig fram men det finns några regler som kan vara bra att känna till. I två delar följer råd och idéer om hur man bäst lyckas med sin middag Det första man bör ta hänsyn till när man överväger sitt dryckesval är hur kraftig maten är. Lätt mat behöver en lätt dryck och vice versa. Detta för att skapa balans i måltiden. Har man inte det så upplever man inte alla smaker, antigen i vinet eller i maten. Exempel på lätt mat är skaldjur, pocherad fisk eller grönsaker. Dess raka motsats är grillad mat, rött kött och vilt.

När man gör sin kombination är det viktigt att ta hänsyn till garnityret, det vill säga vad man har till. T ex om man serverar kycklingfilén med en örtsås eller en kraftig rödvinsås, pasta eller steket potatis osv. Har man mycket örter i maten kan det med fördel återspelas av örtighet i vinet. Hetta i maten kan balanseras av lite sötma i vinet. Till en kryddstark maträtt är det därför gott att servera en tysk halvtorr Riesling, gärna ganska sval då kylan verkar upp-friskande. Det kan finnas många viner att välja mellan, en bra tum regel är då att se till var maten har sitt ursprung. Serverar man t ex en pastarätt är det lämpligt att välja ett italienskt vin, det är ju ingen slump att mat och dryck fungerar bra tillsammans efter ett par tusen år tillsammans.

Aperitifen – en bra inledning
Innan man sätter sig till bords är det trevligt att ta en drink. Det ger gästerna en möjlighet att lära känna varandra samtidigt som de som är sena får lite extra tid. Drinken bör ej vara för alkoholstark då det trubbar av smaklökarna, vilket är synd på kommande smakupplevelser. Enn syrlig drink är att rekommendera då syran får saliven att rinna till. Lämpligt är ett glas torrt mousserande vin eller en fino sherry. Vinet bör inte vara av bättre kvalité än de övriga vinerna man har för avsikt att servera till middagen, då man vill höja upplevelsen för varje moment i middagen. Vill man ha något tilltugg till drinken bör man välja det på samma grunder, det vore till exempel dumt att servera hummer till drinken och räkor till förrätt.

Sälta och syra, syra och frukt
Har man mycket sälta i maten, som t ex i skaldjur är det bra att servera ett vin med mycket syra då den möter sältan och rundar av den. Det är därför champagne passar så bra till ostron. Ett svenskt exempel på syra och sälta är gräddfilen till matjessillen. Har man ett ungt vin med mycket syra i kan det vara bra att ha lite sötma i maten. Det kan till exempel vara lite majs som tillbehör eller en liten klick gelé i såsen. Man kan även sautera vårprimörer i smör om säsongen är rätt. En liten sötma i maten framhäver frukten i vinet och syran upplevs då som mindre påtaglig, man bör dock inte ha för mycket sötma i maten eftersom den då kan överrösta frukten i vinet och därmed dölja den.

Ost, dessert och alternativa drycker
Sött vin till desserten och portvin till osten är för många en självklarhet men är det alltid så enkelt? Både ostbrickan och desserten kan varieras på många sätt, därför är det även här viktigt att välja sin dryck med omsorg. Öl till desserten kan vara ett spännande alternativ värt att prova. Många av våra traditionella ingredienser är sanna vinvänner, men med hänsyn till de gäster som inte dricker bör man även överväga vad man serverar för alkoholfri dryck.

Mögelostar som Roquefort eller Bredsjö blå innehåller mycket sälta. Ett sött vitt vin möter sältan och osten harmoni uppstår. Å andra sidan passar ett torrt vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc mycket bra till getost. Det är därför inte alltid givet att det ska vara portvin till ostbrickan. Bitterheten i mörk choklad är däremot något som alltid fungerar bra med den höga alkoholen, tanninerna och sötman i ett rött portvin. Har man en söt dessert är det gott med ett sött vin till. Serverar man färska bär får man dock inte glömma bort att de innehåller mycket syra och därför kräver ett något syrligt vin. Likaså är det viktigt att inte sötman inte tar överhand om man väljer att servera t ex en citrontart. Desserten kommer då att upplevas som mycket sur med vinet som sliskigt.

Andra kombinationer
För de som inte dricker vin är kombinationen mat och dryck inte mindre viktig. Till en kraftig stek bör man servera ett kraftigt öl för att skapa harmoni. Till kryddstark mat är det gott med ett lättare öl som då har en uppfriskande inverkan. Väljer man att servera cider till varmrätten bör man undvika en allt för söt cider då sötman i drycken lätt kan ta överhand, framför allt om det är till en lätt rätt med många eleganta smaker. Är maten het kan en lite sötare cider å andra sidan vara helt rätt då den uppträder likt ett halvtorrt vin. Om möjlighet ges bör man prova att dricka ett vällagrat porteröl till mörk choklad. Porteröl som är årgångsbetecknad kan med fördel lagras ett par år. De får då en knäckighet som påminner lite om en olosso sherry. Det finns även frukt och bäröler som påminner mer om ett dessertvin än om öl som man traditionellt tänker sig.

Måltidsdryck utan alkohol
Bland de alkoholfria alternativen finns det en del viner att välja mellan. När man gör alkoholfritt vin tas alkoholen bort i efterhand. Många av vinets övriga karaktärer försvinner då i viss mån och vinet kan lätt framstå som obalanserat. Det är därför extra viktigt att man väljer vinet med omsorg, så att det inte framstår som för sött eller för syrligt. Mineralvatten och lättöl är tacksamma att erbjuda då de är neutrala och passar till de flesta maträtter. Vill man servera någon typ av lättdryck är lingondricka eller flädersaft att rekommendera då dessa är rika på syra vilken är en bra smakbärare.