Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktigt läcker liten sak som passar utmärkt till ett glas bubbel serverad som entré eller tilltugg i eleganta små glas. Lätt att göra och vacker att se på.

Detta behöver du:
2 stora gröna gurkor
3 skivor vitt bröd med kanten borttagen
1 1/2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor, pressade
2  schalottenlökar, finhackade
1/2 dl vitvins eller sherry vinäger
1 tesked citronsaft
1 tesked lökfond

1/2 dl mandel, skivad och rostad lätt
1 tesked salt
3 matskedar olivolja
1 1/2 dl gröna druvor i halvor

Så här gör du:
Halvera gurkan och skrapa bort kärnorna med en tesked. Finhacka den därefter. Spara 2  dl finhackad gurka för serveringen. Lägg brödet i vinet så att det blir alldeles mjukt och vått. Det tar ca 2 minuter. Lägg det våta brödet, resten av gurkan, vitlök, hälften av den hackade löken, vinäger, citronsaft, fond, mandel salt och olivolja i en matberedare och kör till dess att gurkan är alldeles utan bitar. Det tar drygt en minut. Smaka av och se om du vill ha mer vinäger och salt.
Till serveringen blandar du den passerade soppan med resten av den finhackade gurkan, löken och druvhalvorna. Servera kall i vacker skål eller i glas.