- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Arancini di Riso

En formidabel specialitet från Sicilien. Arancini betyder liten apelsin och har fått sitt namn av utseendet. Det finns ingen apelsin i maten. Det är en läckerhet som du gör antingen på nygjord risotto eller när du har fått risotto över när du serverat det. När du väl har risotton är det hur enkelt som helst att göra.
Detta behöver du till 12-16 arancini:
Till risotton:
3 msk olivolja
5 dl Arborio ris
1 dl vitt vin
ca 1 liter grönsaksfond
salt och peppar
1 ägg
Fyllning:
2 ”klumpar” buffelmozzarella hackat i mindre bitar
2 dl svamp, som du finhackat, saltat och stekt i olja och därefter låtit svalna
Till friteringen:
Vetemjöl
2 ägg, som du vispat samman
ströbröd
Till serveringen:
Tomatsås (köp färdig från Barilla, den smakar bra)
blad från färsk basilika
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Risotton (om du inte redan har rester)
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i riset och rör om hela tiden. När riset börjar fastna i pannan häller du i vinet och fortsätter röra. När vinet torkat bort tillsätter du fonden, ca 2 dl åt gången. Rör då och då och när du märker att riset torkat samman tillsätter du mer fond. Fortsätt till att all fond absorberats av riset. Testa ett riskorn genom att bita på det. Det ska vara mjukt, men ha tuggmotstånd (alltså inte hårt). Smaka av med salt och peppar. Rör ner ett ägg i risotton och blanda väl.
Ställ risotton svalt i minst ett par timmar och gärna över natten. Då klibbar den samman och blir enkel att forma risbullarna med.
Så här gör du Arancini di Riso:
Blanda samman Mozzarella med den hackade svampen.
Ta en handfull av den kalla risotton och lägg den i handflatan. Platta ut den med den andra handen, men det får inte bli för tunt. Placera en tesked av svampblandningen mitt på risotton och stäng sedan riset till en bulle. Upprepa till dess att riset är slut. Får du svampröra över kan du ha den till serveringen.
Rulla alla bollarna i vetemjöl. Därefter rullar du dem en i sänder i vispat ägg och omedelbart därefter i ströbröd så att de täcks.
Hetta upp frityrolja i en fritös eller en medelstor kastrull. När oljan är riktigt varm lägger du i bullarna några i sänder. Skaka kastrullen så att bullarna rullar runt och blir stekta runt om. Ta upp dem när det är färdig och lägg på en plåt med bakpapper. När alla bullarna är stekta stoppar du plåten i ugnen. Låt baka i tio minuter.
Till serveringen:
Placera lite tomatsås på tallriken. Lägg på några Arancini. Lägg på några basilikablad och om du har kvar av svampröran, en tesked av den. Om du vill kan du servera lite extra tomatsås i en liten kanna om någon vill ha mer.