En lyxig risotto som passar utmärkt som förrätt eller som ett litet va5mt tilltugg till ett glas mousserande innan middagen.
Detta behövs till fyra smårätter:
2 Schalottenlökar finhackade (ca 1 dl)
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar olivolja
4 matskedar smör till olika saker
3 dl stekta champinjoner
3 dl Mousserande vin
1 liter färdigblandad kycklingfond
2 matskedar pressad citron
6 kvistar färsk timjan till olika saker
2 dl Arborio ris
3 dl riven Parmesan
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Smält 2 matskedar smör i en liten kastrull och stek ca 6 dl färska Champinjoner till dess att de mjuknar och faller samman. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan och två matskedar smör i en stor kastrull.
Lägg i lök och vitlök och stek under omrörning 4 minuter till dess att det blivit mjukt.
Lägg i riset och rör kraftigt så att det blandar sig ordentligt. Låt steka tillsammans två minuter.
Lägg i svampen och rör om ordentligt. Låt steka samman till dess att riset börjar fastna i botten.
Tillsätt det mousserande vinet. Rör om hela tiden till dess att riset börjar fastna igen.
Lägg i hälften av timjan och 2 dl fond. Sätt ner värmen och rör till dess att riset blir torrt. Fortsätt att tillsätta fonden i omgångar. Efter ca 30 minuter börja bita i riskorn. De ska vara fasta, men inte hårda när det är klart.
Riset ska vara löst i konsistensen, trögflytande och inte som risgröt.
Tillsätt citron, resten av timjanbladen och osten. Rör om till dess att osten smält. Blir det för tjockt och grötigt häll i lite mer fond eller vatten.
Smaka av med salt och peppar och servera omedelbart.