- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Chokladpaj med apelsin och granatäpple

Har du en pajform är detta en lättlagad lyxdessert. Bara följ receptet så blir det bra.

Detta behöver du till fyra:
Till degen:
250 g vetemjöl

50 g pudersocker
135 g saltat smör
1 ägg, vispat
3 msk kall mjölk
lite salt
Till fyllningen:
2 dl vispgrädde
200 g saltat smör
1 msk socker

200 g 75% mörk choklad, bruten i små bitar
Rivet skal av en stor apelsin
3 msk granatäppelkärnor
lite salt

Så här gör du:
Pajen:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda, mjöl, socker, smör och en nypa salt i matberedaren till dess att konsistensen påminner om brödbitar. Lägg i ägget och mjälken och köt matberedaren till dess att du har konsistesen av en deg. Om nödvändigt häll i lite kallt vatten.
Slå in i platsfolie och lägg i kylskåp minst 30 minuter.
Lägg därefter degen på bakbordet och kavla ut den till en cirkel av ett mynts tjocklek.
Tryck ner degen i en pajform och var noga med att trycka in degen i hörnen. Gör små hål med en gaffel över hela botten.
Täck pajformen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 20 minuter. Ta bort folien och låt baka ytterligare 8-10 minuter till dess att pajen får färg.
Ta ur ugnen och låt svalna.
Till fyllningen:
Blanda samman smör, socker och grädde på låg värme i en kastrull. Lägg i en nypa salt. När smör och grädde blandats och smöret smällt fullständigt lägger du i choklad och apelsinskal. Rör konstant till dess att konsistensen är helt jämn.
Häll fyllningen i pajformen. Strö över granatäppelkärnor. Låt stå i rumstemperatur minst två timmar för att sätta sig. Strö gärna lite pudersocker över. Servera och skär tårtbitar.