- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Choucroute – klassisk gryta från Alsace

Den klassiska korvgrytan med surkål från Alsace. Det blir en smakrik och mustig rätt som är riktigt gott en kulen höstkväll. Många ingredienser men lätt att laga.

Detta behöver du till 4:
1 kg färsk surkål (sauerkraut eller surkål hittar du på burk i olika former)
4 matskedar smör (i Alsace använder man ankfett att steka i)
2 hg rökt sidfläsk i stora tärningar (eller bacon, men det ska vara tärnat)
3 gula lökar skalade och skivade
2 teskedar torkad timjan
2 lagerblad
8 enbär som du krossat
4 grovhackade vitlöksklyftor
4 hg kokt skinka i stora tärningar
2 dl hönsbuljong
3 dl mörkt öl typ porter
2 hg kryddig korv
2 hg ljusare korv typ wienerkorv
1/2 kg potatis
Dijonsenap och grädde till serveringen

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg surkålen i ett durkslag och skölj den snabbt under kranen och låt rinna av. (OBS inte för mycket då tar du bort all smak. Vi vill bara minska på sältan lite). Pressa med händerna så att överflödigt vatten försvinner. Lägg till sidan.
I en stor stekpanna smälter du tre matskedar smör på medium-låg värme och lägger i sidfläsket. Koka i fem minuter och sidfläsket ska inte få färg. Lägg i lökarna och fortsätt koka tills löken är mjuk men inte brun (tar ca tio minuter)
Lägg över sidfläsk/lök i en stor ugnsfast form. Lägg i surkålen och rör om så det blandas. Lägg i alla kryddor och vitlöken. Lägg i den tärnade skinkan, hönsbuljongen och det mörka ölet. Rör om så det blandas. Sätt på lock och stoppa i ugn i 2 timmar utan att störa.
Medan surkålen är i ugnen smält resterande smör och bryn korvarna runt om. Sätt sedan åt sidan.
Efter två timmar tar du grytan ur ugnen. Lägg de skalade potatisarna  ovanpå surkålen. Om vätskan är lägre än 2/3 av innehållet spä med lite vatten. Täck grytan igen och ställ tillbaka i ugnen under ytterligare 20 minuter
Ta ut grytan ur ugnen. Skär korvarna i grova bitar och lägg dem på surkålen. Blanda försiktigt så att potatisen inte mosas. Stäng av ugnen och sätt tillbaka grytan med lock i ca 15 minuter så korvarna blir varma.
Servera direkt och ta med hålslev så att du får med dig grytan utan för mycket vätska. Försök se till att alla får lite av alla köttbitar och korvar. Servera med dijonsenap utrörd med lika mycket vispad grädde.