- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Delikata fiskbullar med ört remoulade

Detta är klassisk dansk mat. Fjärran från burkarnas fiskbullar utan en liten fiskrätt som är så lätt att laga och ger så mycket smaker tillbaka.Detta behöver du till fyra:
Remouladen
1 matsked finhackad inlagd gurka
1 tesked kapris hackad
200 g färsk majonnäs
3 matskedar creme fraiche
1 tesked Dijon senap
1 tesked curry
3 matskedar hackad gräslök
1 matsked finhackad färsk dragon
2 matskedar finhackade morötter
1 matsked pressad citron
salt och peppar efter smak
Fiskbullarna
600 g färsk fiskfilé (lax och gös passar fint, gärna blandat)
2 vårlökar, finhackade
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 matskedar finhackad färsk dragon
3 matskedar finhackad persilja
saften från 1/2 citron
2 matskedar potatismjöl
30 g smör
vegetarisk olja till stekning
salt och peppar
Dill till garnering
Så Här gör du:
1. Remouladen
Blanda alla ingredienserna väl i matberedare eller blender och smaka av med salt och peppar. Täck med plast och ställ kallt till serveringen.
2. Fiskbullarna
Finhacka fisken verkligt fint med vass kniv. Lägg i en skål och blanda med vårlök, ägg, grädde, kryddor och citronsaft. Blanda ordentligt och tillsätt därefter potatismjöl samt 2 teskedar salt och 1 tesked peppar. Blanda ihop väl.
Värm smör och olja i en stor stekpanna. Forma smeten till 12 små fiskbullar med händerna eller två matskedar. Lägg försiktigt fiskbullarna i stekpannan och stek så att de får färg runt om. Total stektid ca 10 minuter.
Servera på tallrik med fiskbullar, remoulade och sallad vid sidan. Väldigt danskt på ett modernt sätt.