- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Gravad lax på rödbetscarpaccio

En väldigt lyxig och god förrätt. Du gravar laxen skivad och det gör att du bara behöver grava den 1 timma. Du kan alltså laga och servera samma dag. Rödbetscarpaccio är en av våra verkliga favoriter. Det måste du prova.
Det här behöver du till fyra:
500 g lax utan skinn och ben
1 dl olivolja
2 matskedar olivolja dessutom
100 g laxrom
bladkrasse till dekor
Rödbetscarpaccion:
4 rödbetor
3 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 matskedar socker
1 tesked korianderfrön
1 tesked fänkålsfrön
1 tesked kumminfrön
1 tesked vitpepparkorn
salt efter smak
Till gravningen av laxen:
2 dl salt
2 dl socker
1 tesked korianderfrön
1 tesked fänkålsfrön
1 tesked kumminfrön
1 tesked vitpepparkorn
finrivet skal av två citroner
Till pepparrotscremen:
250 g creme fraiche
1 matsked citronsaft
3 matskedar fint riven pepparrot
Så här gör du:
Lägg rödbetorna i en kastrull. Blanda samman alla övriga ingredienser och häll vätskan över rödbetorna så att de täcks. Behövs det häll på lite extra vatten.
Koka under lock till dess att rödbetorna är mjuka. Ta bort rödbetorna ur vätskan när de är klara och spara vätskan i kastrullen
Skala rödbetorna och kyl ner dem. Skär dem i 2 mm tjocka skivor med en vass kniv.
Koka rödbetslagen till dess att ca 1 dl är kvar. Sila och kyl ner. Vispa ner 1 dl olivolja och smala av med salt.
Blannda samman ingredienserna till gravningen. Lägg hälften av blandningen på ett stort uppläggningsfat. Skär laxen lodrätt i 3 mm tjocka skivor. Lägg skivorna ovanpå saltblandningen. Strö resten av blandningen över laxen. Täck med plastfolie. Ställ den i kylskåp och låt stå i minst en timma. Ta försiktigt laxskivorna från fatet och skölj dem under kallt vatten så att saltblandningen försvinner. Torka skivorna torra med hushållspapper. Rulla samman laxen till stående ”rullar”
Blanda samman ingredienserna till pepparrotscremen.
Placera rödbetsskivorna på tallrik eller uppläggningsfat. Ställ laxrullarna ovanpå. Droppa över oljedressingen. Fyll rullarna med pepparrotscreme och servera resten separat. Lägg lite laxrom på toppen av varje rulle och dekorera med krasse.