- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Grillad lax med sås på gurka och dill

Härlig lätt lunchrätt som du kan äta med några potatisar och en liten grön sallad.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar av laxfilé med skinnet kvar.
1 msk olivolja
salt och peppar till laxen
Såsen:
1 grön gurka
1 dl tunt skivad rödlök från en liten lök
1 dl + 2 msk creme fraiche
2 dl majonnäs
2 msk vitvinsvinäger
1 dl finhackad dill
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk dijonsenap
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Skär gurkan i halvor på längden. Skrapa bort kärnor och vätska från mitten. Skär därefter halvorna i tunna skivor. Placera gurkskivorna tillsammans med rödlöksskivorna i en stor sil. Salta med en msk salt och skaka om. Låt silen ligga med den saltade gurkan och löken i minst 30 minuter. Detta är ett viktigt steg eftersom det gör att såsen inte blir vattning, som den annars blir. Det rinner bort en hel del vätska från gurkan.
Blanda under tiden alla ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av med salt och peppar.
När vätskan runnit från gurkan blandar du ner den i såsen.
Se till att grillen eller stekpannan är helt ren och väl smord med olja innan du grillar/steker din lax. Salta och peppra laxen. Grilla/stek den först med köttsidan ner i fem minuter. Vänd den därefter försiktigt och grilla/stek skinnsidan lika länge. Servera med såsen och kanske en potatis och lite grön sallad.