- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Italiensk kyckling piccata

Traditionell italiensk matlagning och ett recept som passar bra till mycket italienskt rött som kräver syra och lite fett.

Detta behöver du till fyra:
4 stora kycklingfiléer
till panering:
1 dl mjöl
2 krm salt
1 krm peppar (gärna vitpeppar om du har annars går svart bra)
2 stora ägg
2 dl riven parmesan
till såsen:

salt och peppar efter smak
1 matsked mjöl
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
Rivet skal av en citron
2 matskedar pressad citronsaft
1 tesked vitvinsvinäger
2 matskedar finhackad persilja plus lite extra till dekor
1 matsked små kapris
2 matskedar smör

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
platta till kycklingfiléerna till halva tjockleken. Blanda två krm salt och ett krm peppar med 1 dl mjöl och lägg på en tallrik. Vispa ihop äggen och häll dessa i en djup tallrik. Riv parmesanen och lägg ut på en sista tallrik. Torka av kycklingfiléerna. Därefter lägger du dem i mjöl så de täcks av ett tunt lager på varje sida, sedan doppar du dem i ägg för att sist vända dem i den rivna osten.
Värm upp en matsked olja i en stekpanna som inte bränner. Strax över medelvärme är bra så att osten inte bränns. Stek kycklingen ca två-tre minuter på varje sida så de får färg. Flytta kycklingen till en ugnsfast form och ställ i ugnen i 25 minuter eller tills kycklingen fått en temperatur om 70 grader.
Reducera värmen till medium på stekpannan. Lägg resten av oljan och vitlöken i samma stekpanna utan att göra den ren. Låt steka ca 1 minut. Vispa ner 1 tesked mjöl. Häll därefter i pressad citron, vin och fond under kraftig omrörning. Låt koka under tre minuter. Rör i vinäger, persilja och kapris. Stäng av värmen. Vispa ner smöret lugnt och stilla. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta eller kokt potatis som du vänt i lite smält smör med hackad persilja. Det är gott om du steker citronskivor i varm torr stekpanna en liten stund och serverar till.