- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Italienska Fläskkotletter

Detta är nog i all sin enkelhet italiensk matlagning när den är som bäst. Enkla stora smaker som bara gifter sig perfekt. I botten finns den färska salvian som gör jobbet, men utan vitlök och citron skulle smaken aldrig lyfta som den gör.

Detta behöver du till fyra:
4 fläskkotletter med fettkant och ben
olivolja till stekning
12 färska salviablad
6 vitlöksklyftor skalade och skivade
saften av en citron
2 röda äpplen skurna i tunna klyftor

8 krossade svartpepparkorn
salt

Så här gör du:
Värm upp generöst med olivolja i en stekpanna så att det blir ordentligt varmt.
Lägg i salviabladen. Låt de ligga i ca 30 sekunder eller till dess att de börjar krylla sig. De ska inte bli brända. Fiska upp salviabladen och lägg dem i en skål. Lägg därefter i den skivade vitlöken och låt den bli stekt till dess att den är gyllenbrun. Ta bort vitlöken med en sked och lägg den med salvian. Lägg i äppelskivorna och stek dem 4-5 minuter. Ta bort äpplena.
Stek fläskkotletterna i oljan som fått smak av vitlök och salvia. Salta efter stekningen. Tänk på att inte ha för mycket i stekpannan åt gången. Stek gärna kotletterna två och två. Lägg undan i varmt fat medan du steker de sista.
Ta bort alla kotletterna ur stekpannan. Häll i citronen och koka upp. Lägg i salviabladen, äpplena och vitlöksskivorna och rör kraftigt. Lägg i kotletterna och ös med såsen. Ta av plattan och låt stå under ösning några minuter. Strö över den pressade svartpepparn. Servera genast på varma tallrikar med en grön sallad. Skopa över lite av citronskyn. Spara resten av såsen i en liten skål för gästerna att ta mer vid behov.