Fånga sensommarens sista dagar med denna smakrika kalla soppa. Lätt att göra och du dricker ett bra vitt till eller en lten rosémousserande med bra bred smak.
Detta behöve du:
5 mogna tomater som du skållat några sekunder. lagt i kallt vatten och skalat.
1/2 liter grönsaksjuice (blandad eller bara morots)
3 dl tomatjuice
1/2 liter kycklingfond (koncentrat spätt med vatten)
1/2 dl smör
1 finhackad gul lök, gärna färsk
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 1/2 dl vispgrädde
15 basilikablad i strimlor
vitpeppar och salt efer smak
1 hackad tomat
6 basilikablad
Så här gör du:
Lägg de skalade tomaterna och grönsaksjuicen i en matberedare och kör till en krämig konsistens. Lägg i en glasskål och lägg till tomatjuicen och kycklingfonden. Blanda väl och kyl ordentligt i kylskåp.
Smält smöret i en liten stekpanna på medelvärme. Lägg till lök och vitlök och bryn tills de är mjuka, ca 7 minuter. Ta från spisen och blanda i tomatblandningen.
Rör i grädden under kraftig omrörning och sätt till den strimlade basilikan. Kyl soppan under 2-3 timmar före servering. Rör innan servering och garnera med hela basilikablad och hackad tomat.