En delikat liten dessert som är lättlagad och utmärkt året runt. Du kan dricka en klassisk vit port till. En rätt som många tycker om.
Det här behöver du:
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tesked bakpulver
2 dl vatten
4 stora gröna äpplen skalade, urkärnade och skurna i stora klyftor
120 gram socker (ca 10 matskedar)
1 dl sesamfrön
olja till frityrstekningen
Så här gör du:
Vispa ihop ägget så att vitan och gulan blandas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll i ägget och 1 dl av vattnet i mjölet och blanda till en jämn frityrsmet.
Doppa äppelklyftorna i smeten så att de täcks ordentligt. Värm oljan het i en gryta. Det ska vara så mycket olja att äppelklyftorna täcks. När oljan är het lägg i klyftorna och låt dem friteras i 2 minuter. Lägg de friterade äppelklyftorna på lite hushållspapper för att rinna av.
Blanda 1 dl vatten med sockret i en stekpanna. Värm under omrörning på het platta. Fortysätt till dess att sockerblandningen tjocknar och mörknar i färgen. Lägg i sesamfröna. Doppa de friterade äppelklyftorna i karamellsmeten. Lägg äppelklyftorna direkt i kallt vatten med en sked eller matpincett. När karamelliseringen hårdnar tar du upp dem och serverar direkt.
Till denna lilla delikatess dricker du vitt portvin; Offley Cachucha (nr 8106) 119.-